top of page

Mellan avprovningar och måttlistor

På vårterminen är studenterna på Direktrisutbildningen är ute på praktik och på KappAhls huvudkontor i Mölndal möter vi upp Evelina Arvidsson som stortrivs på sin praktikplats.

Evelina kommer ut från sin plats inne på kontoret och vi sätter oss i KappAhls stora ljusa entréhall för att prata, på ena väggen hänger stora modefoton från någon tidigare kampanj. Evelina känns trygg och bekväm, som om hon hör hemma här.

På första frågan om vad hon får göra på sin praktik tänker Evelina till och säger:
– Oj det är så mycket olika grejer. Hon förklarar att hon jobbar med allt från att göra mönster och måttlistor som skickas ner till klädfabrikerna och till att vara med på avprovningar.


Avprovningar görs två gånger i veckan med plagg som sytts upp på fabrikerna i Bangladesh, Turkiet och Indien. Plaggen provas på modeller för att man ska kunna bedöma passform och syna ”Making” som handlar om kvalitén och noggrannheten i hur plagget är sytt. Det får inte finnas någon dålig eller sned söm om plagget sedan ska sys upp i stora mängder i olika färger. Efter avprovningen skickas kommentarer, ändringar och foton till fabriken.


Evelina berättar att man använder mycket foton för att vara tydlig i kommunikationen med fabrikerna om vad man vill ändra på plaggen. Engelskan är kanske inte alltid den bästa hos kollegorna som jobbar på plats i fabrikerna och det är viktigt att inget missuppfattas.

Under sin praktikperiod har Evelina jobbat med flera av KappAhls olika koncept; ”Ladies” som är de flesta damplaggen, ”Xlent” som är KappAhls plus storlekar och ”Hampton Republic 27” som är ett koncept med mer preppy stil och lite marin känsla.
– Jag har medvetet valt att jobba med olika grejer för att utvecklas så mycket som möjligt, berättar Evelina.

 

Evelina jobbar nära med KappAhls mönsterkonstruktörer men även med inköpsassistenten som hon lämnar över ändringar och kommentarer till efter avprovningarna. Det är ett sätt att jobba som hon gillar.
– Jag trivs bra att arbeta i team och har även gjort det på tidigare jobb, säger Evelina.
På frågan om vad Evelina känner att hon lärt sig under sin praktikperiod svarar hon att hon tidigare kände sig lite osäker på måttagning men nu under praktiken har hon fått rutin och känner sig mycket säkrare på det.


Sedan berättar Evelina att hon lärt sig flera nya funktioner i mönsterkonstruktionsprogrammet Modaris samtidigt som hon själv har kunnat ge kortkommando-tips till mönsterkonstruktörerna på KappAhl.

 

Praktiken tycker Evelina är jätteviktig.
– Viktigast på hela utbildningen.
Hennes handledare Lotta har jobbat på KappAhl i 20 år har så mycket erfarenhet att ge, säger Evelina.
Evelina hade gärna stannat längre på sin praktikplats.
– Nu efter 6 veckor är jag mer självgående och då känns det som man hade velat vara kvar lite längre.
Praktikperioden är 6 veckor men Evelina är nu inne på sin sjunde vecka eftersom hon även fått möjlighet att göra sitt examensarbete på KappAhl, så totalt blir det 10 veckor på Kappahl

Som examensarbete har Evelina fått i uppdrag av sin handledare Lotta att göra två stycken biker-jackor som Evelina själv ska göra bl.a. mönster, storleksgradering och 3D-skiss för. Hon har då själv hela ansvaret när det kommer till hur bra passform jackorna har i slutänden.
– Praktik är ett tillfälle att möta jobbmarknaden och att visa sitt intresse och vad man kan.
Evelina berättar sedan med ett leende på läpparna att hon kommer att sommarjobba på KappAhl fem veckor i sommar.

Efter att vi pratat lite går vi in till det stora kontorslandskapet där Evelina sitter, på vägen in i korridorerna hänger det fullt med plaggprover på väggar och på provdockor som står lite här och var, man får känslan av en väldigt kreativ arbetsplats. Vid ett skrivbord i det stora öppna kontorslandskapet sitter Evelinas handledare Lotta som på frågan om hur det varit att ha Evelina som praktikant svarar:
– Jättebra, det är alltid bra med praktikanter, de kommer in och ser allt med andra ögon och så får man hjälp med grejer man annars inte hinner med.

Evelina berättar att hon verkligen vill jobba som direktris/mönsterkonstruktör efter examen och att hon nu efter att känt på verkligheten inte känner sig det minsta avskräckt. Tvärt om.
– Man kan ju jobba med så mycket efter Direktrisutbildningen, säger Evelina.
Det är inte bara kläder utan man kan jobba med specialhjälpmedel som benskenor, vissa gör mönster för bilklädslar och även möbelindustrin behöver direktriser/mönsterkonstruktörer.

BESÖKSADRESS

Tillskärarakademin i Göteborg
Gamlestadens Fabriker
Väverigatan 6, Hus B1

yh_vit.png
konstochkultur-neg-logo.png
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • TikTok

POSTADRESS

Tillskärarakademin i Göteborg

Väverigatan  6

SE - 415 11 Göteborg

TELEFON  031-15 22 75

MAIL  info@tillskararakademin.se

 

BANKGIRO   5911-9362

Textile-Movement_Logga-neg.png
VGKunNm-neg-RGB.png

© Tillskärarakademin i Göteborg​ 2024

bottom of page