Adelinne ställer ut på Tjolöholm slott
Skräddare – Klänning, 600 P, år 3
NAMN Adelinne Smedberg
Hur kommer det sig att vi kan se
dina klänningar på Tjolöholms slott?
Tjolöholms slott hörde av sig till Tillskärarakademin och undrade om någon student kunde sy upp två brudklänningar. Min lärare frågade om jag var intresserad av att ta mig an det uppdraget och det fick bli mitt kundprojekt under vårterminen
Berätta lite om brudklänningarna
och ditt arbete med dem
Klänningarna föreställer två brudklänningar som figurerar i tv-serien Downton Abbey. Den ena bärs av Lady Edith och den andra av Lady Mary.
Klänningarna har jag gjort helt från grunden. Jag har konstruerat och draperat fram mönster. Det blev en hel del material-research för att t.ex. få fram rätt fall, struktur och val av spets/applikationer.
För att komma fram till hur jag skulle göra klänningarna har jag tittat på scener ur serien där klänningarna är med och försökt att studerat dem från olika vinklar.
Klänning 1. Lady Ediths klänning är draperad. Först gjorde jag en snabb modell på en 1/2-skale docka för att testa olika tekniker. Sedan gjorde jag en toile (första prov) i full skala. Klänningen har även en av- och påtagbar mantel. Det skulle tagit för lång tid att brodera blommorna på klänningen så som det var på originalet så jag har klippt ut och sytt på applikationer istället.
Klänning 2. Lady Marys klänning består även den av två delar. En underklänning i sidensatäng med överliggande sidenchiffong. Över den bär hon en ärmlös tunika i spets. Det var svårt att hitta rätt sorts spetstyg och lösningen blev att dubblera ett spetstyg med ett lager av sidenchiffong för att få rätt uttryck och fall. Till sist broderade jag fast små glaspärlor längs kanterna på tunikan och klänningens ärmar. Ca 3400 stycken.
Du tar snart examen och håller på med ditt examensprojekt. Kan du berätta lite om det?
Det är en vidareutveckling på mitt experimentella projekt "Dada", som jag gjorde förra året. Dada innebär att jag tillämpar en slumpartad och mycket friare designprocess som sträcker ut sig under hela tillverkningen av plaggen. Jag jobbar mycket med min intuition när jag tar beslut.
Vill ni se resultatet så blir det visning och utställning på skolan lördagen 26 maj.
Varför sökte du till Skräddare – Klänning på Tillskärarakademin i Göteborg?
När jag gick på Mora folkhögskola gjorde vi ett studiebesök på Tillskärarakademin. Jag tyckte skrädderiutbildningen verkade intressant och sökte. När jag kom in så bestämde jag mig helt enkelt för att testa.
Vad känner du att du lärt dig på utbildningen hittills?
Olika sömnads- och skrädderitekniker. Kursen i Färg och form har vart viktig. Jag har fått med mig ett tankesätt och jag har professionella verktyg att ta mig an min designprocess och nå fram till målet, som i detta fallet är en examenskollektion.
Varifrån kommer ditt intresse för skrädderi?
Sömnadsintresset finns i familjen och min mamma har alltid sytt mycket.
Hur är det att gå på Tillskärarakademin
i Göteborg?
Det är härligt att gå på en kreativ utbildning. Jag har bra lärare och bra klasskamrater. Vi lär oss mycket av varandra
Vad vill du göra efter examen?
Jag tänker starta igång en ateljé ihop med andra skräddare från utbildningen där vi kan hålla på med olika projekt och även sy till kunder. Jag vill också jobba på lite olika ställen för att få mer erfarenhet. Nu först ska jag jobba hos Emelie Janrell, där jag gjorde praktik i höstas.
Skulle du rekommendera skolan till andra?
Ja!
FOTO UTSTÄLLNING: Will Rose
FOTO ARBETSPROCESS: Adelinne Smedberg
Läs mer om utbildningen Skräddare – Herr, dam och klänning 600 P
Läs mer om våra studenter och alumner under Karriär